Att förändras, på gott och ont

Ibland kommer jag på mig själv med att tänka "Varför gör jag det här? Vad är det egentligen jag ville göra från början?" i fråga om jobbsökande.
Det jag menar med det är att när jag började studera mediekommunikation var det egentligen främst för att kunna visa att jag faktiskt utbildat mig inom något som har med skrivande och kommunikaton att göra. Vilket jobb jag sen fick inom kommunikationssfären skulle vara relativt oväsentligt bara jag fick bidra med att förmedla information på något sätt och använda mina egenskaper inom skriftspråket.
 
När utbildningen var över hade jag förändrats, på gott och ont. Min ambitionsnivå ökade i takt med att jag såg vilka vägar man "borde" söka i och med en högskoleutbildning.
Karriären, som för mig tidigare alltid kommit i andra hand, blev nu allt viktigare. Med andra hand syftar jag på att jag alltid prioriterat tankar i stil med "Bara jag har nånstans att jobba så löser sig allt, det är vänner och livet utanför som spelar nån roll, bara jag har en inkomst så är det strunt samma exakt var någonstans jag är i arbetslivet så länge jag trivs på arbetsplatsen i fråga överlag och får jobba med lite skrivande.".
 
Det som förändrade min ambitionsnivå under resans gång var nog både de praktikinsatser jag gjorde samt det arbete jag sedan under en tid hade på de två friidrottsförbunden. Att gå från dessa värv på hög nivå till att inse att arbetsmarknaden var snäv och att man även fick söka jobb som kontorist och liknande blev en omställningsprocess som jag fortfarande är i.
 
Absolut är det bra att man har ambitioner, men att tappa det man kom ifrån, vilket var en än mer avslappnad inställning till tillvaron och mindre ångest- och prestationsbaserade tankegångar, är inte direkt av godo.
Det blir inte heller bättre av att tiden går och jag befinner mig i en ålder där man "borde" ha nått mycket längre i arbetslivet.
Samtidigt är det omständigheter som gjort att jag hamnat här, vissa jag själv kunnat påverka och vissa jag inte haft någon kontroll över alls. Det är så livet är och det får man acceptera, resan ser olika ut för alla, men det är inte alltid så lätt att övertyga sig själv om det.
 
Sammantaget känner jag vissa dagar fortfarande lite som jag gjorde förr, "Ge mig bara ett jobb så löser sig allt!", men andra dagar är det åt andra hållet med tanken "Nej, det där kan jag ju inte söka..".
 
När det börjar gå för mycket åt det sistnämnda ovan brukar jag tänka på en replik från Pulp Fiction när gangsterbossen Marsellus försöker övertala boxaren Butch att lägga sig i sin sista match i karriären för att Marsellus ska tjäna pengar på det. Butch som är en tävlingsmänniska är av naturen skeptisk till sådana typer av förslag trots att han vet att han är åldrande och karriären för länge sedan passerat zenit.
Min poäng med denna scen är givetvis inte att man ska fuska i sport utan själva grejen vad gäller att släppa taget om ibland för höga ambitioner och att det kan vara dags att fundera på alternativ. Allt handlar om stolthet.
Repliken Marsellus säger till den tveksamme Butch är:
 
"The night of the fight, you may feel a slight sting. That's pride fuckin' with you. Fuck pride! Pride only hurts, it never helps."
 
Självklart ska man ska ha viss stolthet och ambition, men det får inte korsa gränsen till att göra så att man mår dåligt.
Precis som min syn på det mesta andra i livet måste man kunna slappna av mer.
Det ordnar sig, förr eller senare.
 
 

Tiden går

Och jag består. Alltid.
 
"Det kommer aldrig va' över för mig."
 
---
 
Vad händer då?
Det gamla vanliga som ni är bekanta med vid det här laget så det behöver jag inte nämna gång på gång.
 
I övrigt så mår jag bra.
Snön kommer och går nu när julen har passerat, precis som varje år, och jag drömmer sedvanligt om andra tider än de jag just befinner mig i. "När jag får jobb..", "Om det där skulle hända.", "Tänk om..", "Sommar vore nice.", "En road trip kanske?", "Måste planera in nåt." och så vidare.
 
Det har inte med rastlöshet att göra, mer att det är kul att göra saker rent generellt. I princip är jag lika nöjd med att ligga och göra ingenting vid en strandbar som att ha världens husfest. Det beror helt på vilket humör man är på.
 
"Jag får liksom ingen ordning på mitt liv."
 
Låttexter och filmer har på något sätt alltid talat för mig istället för att jag själv har gjort det. I alla fall inom vissa ämnen.
Jag är på något sätt en öppen och ärlig bok, men med många texter mellan raderna. Ja, något sånt. Det lät rätt bra!
 
---
 

Lunarstorm - Ett manifest och avstånd från det detaljstyrda

Plötsligt började Lunarstorm åter ta upp min existens.
Eller rättare sagt "Stajlplejs" som det återuppstått som på grund av namnrättigheter.
 
Lunarstorm var ett community som många fortfarande är bekanta med, inte minst 80- och 90-talister.
Innan Facebook, Twitter, Instagram och mycket annat fanns Lunarstorm, eller Lunar som man oftast sa förkortat.
Skillnaden mellan detta community och företrädesvis Facebook (let's face it, Facebook ersatte Lunar för många, efter en mycket kort övergångsperiod via Bilddagboken) är att man interagerade med väldigt mycket mer nya personer än bara sin lilla slutna vänkrets.
 
Absolut, det är praktiskt att kunna samla sina vänner på det sätt som Fb erbjudit, men Fb har sedan det startades blivit så löjligt mycket sämre i sin strävan att försöka hänga med i tiden eller vad utvecklarna nu sysslar med.
Det enklaste exemplet att peka på är att man förr såg ALLT i kronologisk ordning från sina vänner i flödet.
Nu? Nu syns inlägg från de man senast interagerat med. Har du tryckt gilla på nåns inlägg är alltså sannolikheten större att du får se deras inlägg än nån av dina andra vänner. Kom igen liksom, trams!
 
När nu Lunar finns igen har runt 18000 pers redan registrerat sig sedan det kom online runt årsskiftet. Av dessa kan blott cirka 1100 vara online samtidigt på grund av serverbegränsningar.
Trist, naturligtvis, men för oss ihärdiga/nördar som tycker detta är fantastiskt har det inte varit några problem att vara inloggade. Jag har lyckats i princip hela tiden och börjat känna igen ett antal människor som uppehåller sig på Lunars mest aktiva del, "Tjöt".
 
"Tjöt", eller "Klotterplanket" för de allra flesta på senare år, är helt enkelt ett allmänt chattflöde där man går in och kan skriva hipp som happ till allt eller ingen.
När jag var yngre och sökte chattmöjligheter fanns detta plank, Aftonbladets chatt samt Okej-chatten.
Aftonbladets chatt var, trots den som vi alla vet urusla tidningen i sig, faktiskt helt fabulös. En ren chatt, med flera chattrum och massa människor ständigt online.
Att man beslutade sig för att stänga den var ett klart genomkorkat beslut rent ut sagt. Varför begränsa människors behov av att ta kontakt med varandra? Galenskap.
Okej-chatten var en ganska sorglig historia. Den kändes alltid rätt så b, buggig och det var sällan några intressanta samtal med de få som hängde där. Trots detta var det ändå den som levde kvar längst märkligt nog.
Och så har vi då planket på Lunar.
Jag ska inte säga att jag själv hängde där överdrivet mycket, det vore lögn. Jag föredrog privata meddelanden, quiz och dylikt. Men det var ändå en viktig social funktion med sitt flöde och sin variation av folk och ämnen.
Likt Aftonbladets chatt diskuterades här allt mellan himmel och jord, men mer öppet än i Aftonbladets chatt.
Hos Aftonbladet hamnade man ofta rätt så omgående i privata chattar med folk medan man på Klotterplanket aktivt hela tiden fick sitta och hänga med i det stadiga flöde av skrift som förflöt. Mer action kan man säga!
 
När nu Lunar gjort comeback har jag hängt såväl natten mot lördagen som kvällen och natten mot söndagen inne på Tjöt-sektionen.
Till skillnad från förr är jag nu mer intresserad av de allmänna konversationerna än enbart de privata.
Om man utgår från mig själv och det flertalet trevliga prickar jag stött på inne i chattrummet kan det absolut sägas att ett behov ännu finns hos människor för denna typ av community.
Vi vill inte bara ha allt personifierat/skräddarsytt och detaljstyrt. Vi vill fortfarande kunna stöta på det oväntade och nya bekantskaper.
Tar man bort alla moment av överraskning och bara ersätter dem med det som människan storebrorsmässigt tros vilja ha uppstår en ohälsosam mättnad som många inte riktigt kan sätta fingret på.
Vi vill ha något, men vet inte vad.
 
Med en tillbakagång till ett mer öppet community utan detaljstyrning och storebrorsbeteende tror jag vi får det vi verkligen vill ha:
Överraskningar som vi själva har kontroll över.
Komplext, men ändå så busenkelt.
 
Många kommunikativa förståsigpåare vill så gärna tala om för oss vad vi tros vilja ha och hur allt ska styras på bästa sätt för att vi ska nå dit.
Det funkar inte så.
 
Hur mycket någon än försöker få alla att dra åt samma håll och påvisa det vi "behöver" så kommer alltid en stor del av befolkningen att bilda sin egen uppfattning och påtala vad de verkligen vill ha.
Motargumentet här från förståsigpåarna blir att den största massan vet bäst. Icke.
Den stora massan har bara enats om en åsikt för stunden, det är inte samma sak som att den vet bäst. I nästa stund kan den ha bytt till den åsikt som några få andra tyckte redan från början.
 
Vi är bara människor och vi är alla olika. Det enda vi verkligen kan enas om är att det är bra för oss att hitta alla möjliga kommunikationsvägar för att kunna fortsätta vara vänner.
 
Precis som i människans natur finns det inget varken rätt eller fel sätt att avsluta detta inlägg på.
Jag väljer att göra så som jag själv så ofta tycker om att göra, för det ligger i min natur. Jag avslutar med en låt jag tycker om.
 
Tack, hej och tyck om varandra. Kjamiz!
 
 

Nyår och snöyra

Nyårsafton passerade med stora Berta som for upp i skyn från vår trädgård och gjorde alla andra bombardemang i fjärran sällskap.
Det är alltid lika vackert att se sprakande färger lysa upp natthimlen och välkomna det nya året. Det var mysigt som liten och det är mysigt nu. :)
 
Förutom tolvslagets fyrverkeri så ägnade vi i släkten oss åt lite lekar, skålande, obligatoriskt tittande på Grevinnan och betjänten, god mat samt allmänt gött snack.
 
Mycket mer än så finns inte att säga om nyåret, mer än att det liksom julafton var beklämmande fritt från snö.
Det är något man absolut inte kan säga om de senaste dagarna..
 
Alltså, det började snöa så smått häromdagen. Och nu har det varit feta flingor i x antal timmar.
Snön ligger vit på taken, inte ens tomten är vaken.
Varför nu? Why??
Jag säger som jag alltid säger om vintern: Hela december vill jag ha det vitt och snöigt, men så fort gryningsljuset nalkas den 1 januari ska det bli varm sommar på direkten. Det hade varit perfekt.
 
---
 
Jobbletandet går som ni kanske förstår inte alls eftersom jag fortsatt inte utropat några glädjetjut här i bloggen. Jag står och stampar helt enkelt.
Ansökningar görs, några intervjuer sker och sedan blir det inget mer. Jag sitter fast i det eländiga ekorrhjul som stavas "För lite erfarenhet." och då spelar det liksom ingen roll att jag arbetat på hög nivå med x antal uppgifter inom kommunikation. Jag verkar ha gjort det för kort tid. Irriterande är bara förnamnet.
Och får man inte chansen så får man ju ingen mer erfarenhet..
 
Man tycker att det jag gjort borde tala för sig självt, plus att jag är extremt hungrig på att jobba och ambitiös.
Sedan jag blev arbetslös har jag sökt ungefär 500 jobb som har antingen med kommunikation och information att göra eller mer basic saker inom administration. Men inte ens de inom administration, där jag i många fall är mer än väl kvalificerad, går min väg.
Tröttsamt.
 
Ge mig chansen!
 
Nå, nog med gnäll för idag. Vi tar en sång istället!
 
 
Förresten, på tal om eran som denna låt är ifrån:
Lunarstorm/Stajlplejs är tillbaka! Givetvis skapade jag ett konto där direkt. Good times.

Sagan om intervjuresan

I början av förra veckan skulle jag på en arbetsintervju i Nyköping.
Enligt min reseplanering skulle jag vara framme i staden ungefär en halvtimme innan mötet började. Detta skulle, om jag tolkade kartan rätt, vara gott om tid för att vandra från stationen till det hus där intervjun skulle äga rum.
Det hela skulle dock inte alls gå som planerat egentligen någonstans.
 
Redan dagen innan resan började strulet då jag fick ett SMS från SJ som uppmanade mig att ta ett tidigare tåg från Falkenberg, detta på grund av ID-kontroller i den skånska orten Hyllie.
Okej, bara att bita i det sura äpplet och gå upp en timme tidigare. Inte så farligt, vänta på stationer har man ju gjort x antal gånger.
I Göteborg skulle jag få vänta en timme och gick mot det ställe där det brukar finnas en massa röda träbänkar. Av någon anledning var dock dessa helt bortplockade så jag fick istället slå mig ner på en av de smala, obekväma, utstickande bänkar som finns i anslutning till centralens busstationsdel.
 
Äntligen var det dags att lämna bänken och gå på tåget som stod på perrongen. Eller rättare sagt, det hade varit skönt att gå på det, men dörrarna öppnade sig aldrig.
Klockan passerade avgångstid och människorna på den fyllda perrongen började stampa av och an mer och mer otåligt.
Ett uprop kom om att avgång nu skedde från samma perrong, men spåret bredvid.
Inget tåg.
Ytterligare nån minut senare kom samma utrop.
Fortfarande inget tåg.
Ett par minuter till gick, samma utrop.
Tåget fortsatt osynligt.
 
Efter ungefär 20 minuter kom ett långsamt rullande tåg från lokstallarna och när det äntligen parkerat bredvid oss dröjde det ytterligare ett antal minuter innan bistrobilen, som knött sig fram bland alla människor, var klar med sin inlastning. Det plus att det tog en stund innan rätt nummer visades på respektive vagn.
När alla äntligen satt sig och tåget rullade fick vi veta anledningen till tågbytet: En spricka i en ruta. Det lät som ett skämt bara det.

Min destination var med detta sena tåg Katrineholm där jag skulle byta till buss mot Nyköping.
Den tid jag hade för byte var ungefär en kvart, med andra ord en tid som var förbrukad i och med förseningen.
Jag tänkte trots detta att det kanske kunde gå, jag menar det är ju nästan alltid så att man lyckas köra in ett antal av de minuter man är försenad. Vanligtvis är åtminstone så fallet, men inte på detta snigeltåg.
När jag vid ett tillfälle gick på toaletten ungefär den tid vi skulle varit framme från början i Katrineholm så började tåget sakta ner. Jag tänkte givetvis: "Yes, de har kört in tiden!"
Icke.
När jag gick tillbaka till min plats hörde jag konduktören förkunna att Hallsberg var nästa anhalt och att man nu var 35 minuter efter tidtabellen, det vill säga ännu mer sena än när vi startade!
 
Jahapp, då var bussen definitivt körd. Hur ska SJ lösa detta? Visst får jag då en taxi till Nyköping så att jag kanske ändå med lite tur kan hinna till mötet och bara vara några ynka minuter sen?
 
När tåget slutligen gled in i ett snötäckt Katrineholm hördes ett utrop om att de som skulle till Nyköping fick ta nästa buss. En buss som gick en timme efter den tänkta.
Tack, jättetack, verkligen!
Jag stegade snabbt av tåget och frågade konduktören om jag kunde ta en taxi istället för att jag hade en viktig arbetsintervju. Som svar fick jag det måttligt roande: "Visst får du det, men vi betalar den inte."
Roligt! Kul skämt! Vilken lustigkurre!
 
Så småningom var det så dags för bussen att komma och jag slutade min småirriterade vandring fram och tillbaka i den knarrande snön.
Under tiden hade jag också lyckats få tag på de jag skulle på intervju hos och förklarat läget. Det verkade inte vara någon fara, inget möte efter med nån annan som krockade så det skulle lösa sig ändå. Skönt.
 
Jag stod nu och tittade mot klockan som förkunnade avgångstid för bussen. Syntes någon buss? Nähe då.
"Det var då själva faan! En försening till?! Detta är en komplott!"
Sju minuter efter avsatt tid kunde jag äntligen gå på bussen och andas ut lite (det visade sig för övrigt att jag var den enda från tåget som skulle fortsätta resan till Nyköping).
 
Det hade börjat mörkna ute när vi slutligen gled in i Nyköping. Nu kunde väl inte mer gå fel? Nu var det ju bara att vandra raka vägen så skulle jag komma fram ungefär en timme efter den ursprungliga mötestiden.
Men ack som jag misstog mig återigen, mer kunde visst gå fel.
 
Till att börja med gick jag av vid fel hållplats, delvis på grund av mörkret, delvis för att chaufförens mikrofon verkade gjord i slöjden.
Det hördes något vagt knastermummel och plötsligt lämnade vi den hållplats som jag snart insåg att jag skulle gått av vid, nämligen vid tågstationen.
Istället gick jag, efter ännu lite spännande knastermummel, av vid nästa anhalt som var busstationen och lite mer tydlig i dunklet. Det var nu, när jag kikade på mobilens gps, som jag insåg att jag slösat ytterligare tid genom att gå av här. Promenaden genom stan skulle nu bli några minuter längre.
 
Jag började stressat vandra åt det håll pilen som motsvarade min placering visade.
"Går jag bara rakt fram så ska jag nå rutten jag skulle varit på från början.
Bara lite till. Lite till. Lite.. vafan? Varför tycks jag komma längre ifrån min rutt?!"
 
Min gps hade lurat mig. Rutten låg kvar och var rätt, men pilen pekade oförklarligt tvärtemot det håll jag gick.
Jag började ana oråd när jag såg bebyggelsen bli glesare och glesare och industrier torna upp sig rakt fram istället för bostadshus. Efter en snabb jämförelse med gatunamn och vägsvängning i verkligheten kontra kartan insåg jag luringen.
 
GAH!
 
Nu fanns det ingen mer tid att förlora. Nu sket jag i pilen och ursprungsrutten och tog bara ut en riktning mot slutmålet och följde kartan mer manuellt.
Mina steg var snabba, men försiktiga på de is- och saltbetäckta trottoarerna och vägarna. Jag gick helt enkelt så snabbt man kunde göra med en stel och stressad uppsyn.
 
När jag nått halvvägs ringde jag åter till den kontakt jag fått tag på innan:
Jag: "Jag är på väg!"
Han: "Jamen.. du behöver ju inte springa!"
Jag: "Nej då!", svarade jag småspringandes. "Jag är vid Östra torget!"
Han: "Du menar inte Stora torget..?"
Jag: "Nej, Östra torget, det är en liten kyrka här!"

Efter det lilla samtalet hastade jag vidare och kom efter många om och men äntligen fram till rätt byggnad.
Pärsen var över, nu var det omställning av fokus till att klara av intervjun också. Puh.
 
Vandringen tillbaka till rätt hållplats efter intervjun var betydligt mer avslappnad. Jag gick förvisso raskt, men inte alls på samma sätt som åt andra hållet från den felaktiga hållplatsen. Nu visste jag mer säkert vart jag skulle.
Min resa hemåt var bokad med sådan marginal att jag inte bara hann genomföra mitt försenade möte utan nu till och med hade tid att stå och ta igen mig i hela fem minuter innan det var dags för bussresa mot Katrineholm!
 
Hemma igen sent på kvällen tog jag mig lite att äta och kapsejsade sedan i säng, nöjd med att allt till slut gick bra, trots så många missöden som det egentligen kunde bli på vägen till mötet.
 
Det går inte alltid som man tänkt sig, men det går nästan alltid ändå.
 
 

RSS 2.0