Gott Nytt År!
Nårsmaten brev riktigt lyckad!
Under stora delar av eftermiddagen och fram till sisådär halv åtta-åtta stod jag och broder i köket och fixade nyårskäket.
Förrätt
Laxröra på toast. Fast vi hade en annan form av större, tjockare bröd som skars till till fina, mindre bitar istället för toastbröd. Medan broder fixade laxröran fixade jag gratäng till huvudrätten. Tog lika lång tid.
Huvudrätt
Lammfilé, marinerad i bland annat Pernod Ricard och krossade enbär. Till detta serverades sallad, potatis- och jordärtskocksgratäng samt limeaioli, allting gjort hemma från scratch. Längst tid att göra (om man inte räknar med själva tiden lammen låg i marinad) var troligen sallad och limeaioli. Broder fixade sallad samtidigt som jag gjorde aioli.
Lammfilé, marinerad i bland annat Pernod Ricard och krossade enbär. Till detta serverades sallad, potatis- och jordärtskocksgratäng samt limeaioli, allting gjort hemma från scratch. Längst tid att göra (om man inte räknar med själva tiden lammen låg i marinad) var troligen sallad och limeaioli. Broder fixade sallad samtidigt som jag gjorde aioli.
Efterrätt
Vaniljsviss, bestående av fryst vispad vanilj, sharonfrukter, vindruvor och maränger. När broder gjorde i ordning denna fixade jag marinad till lammet.
Dryck
Till förrätten improviserade vi fram en liten drink av passionssoda, korn (typ vodka) och kanelsmutt.
Till huvudrätten avnjöt vi en magnumflaska Castelforte Valpolicella Ripasso.
Man kan alltså sammantaget säga att jag och Linus fördelade arbetet väldans bra. I kronologisk ordning av matfixande:
1. Efterrätt och marinad.
2. Sallad och limeaioli.
3. Förrätt och gratäng.
4. Kött och fördrink.
Efter intaget av den uppskattade maten förflöt tiden i sakta, gemytligt mak med prat och lekar.
Vid tolvslaget stod familjen ute på altanen för sista nyåret i Dösebacka (huset ska ju säljas i år är tanken) och skålade med Bollinger, sköt upp en tårta och blickade ut över dalen med alla fina explosioner när och fjärran.
Bakom åsarna syntes explosionerna som flimrande ljussken som aldrig tycktes ta slut.
Det var nog ett av de bästa fyrverkeriåren på länge. Det kändes så och såg så ut i alla fall. Mysigt!
Efter tolvslaget såg vi på Grevinnan och betjänten som vi inte hann se när det tidigare under kvällen gick på TV eftersom vi då just satt oss till bords.
Måste säga att jag tröttnat något på Kalle Anka, men ovanstående verkar jag inte kunna tröttna på. Kul varje år, fastän man vet exakt vad som ska hända.
Sammantaget var det ett fint och mycket värdigt sista nyår här med den prima maten, vackra fyrverkerierna och goda stämningen. Var det blir nästa år får man se då.
Förrättssnittarna samt drinkar.
Vin, limeaioli, gratäng, lamm, sallad, *ghahghagha*.
Vaniljsvissen.
Marshaller fader satt vid vägen utanför huset.
Blickande ut över nejden med familjemedlemmar som är hemliga av sig.
Gott Nytt År från oss alla till er alla!
Kommentarer
Trackback