Vuxenpoäng

När blir man vuxen? Blir alla det? Och vad innebär "vuxen"?

Det där varierar snarare från person till person än att det finns något universellt stadium där man klassas som "vuxen".

En lista i skräpbladet häromdan listade 50 punkter där man beroende på hur många jakande svar man hade kunde bestämmas vara mer eller mindre vuxen.

Enligt denna lista hade jag sex "ja". Alltså är jag inte särskilt vuxen. Frågorna är i stil med "Har du skrivit testamente?", "Kan du tömma elementen?" och "Oroas du över ungdomen"?
Av dessa tre exempel är den sistnämnda en av de sex jag svarade ja på av diverse anledningar. (Med ungdomen menar jag inte mig själv, även om jag skulle klassas som ungdom av äldre. Jag menar de tonåringar som växer upp idag. Men det är en helt annan diskussion.)

Kollar man på de två första så är det ju liksom "Nej, testamente känns lite tidigt.. är man alltså mer vuxen för att man bestämmer vem som ska få vad om man dör..?" och "Kan och kan, jag kan säkert tömma elementet om jag bara googlar upp en manual lite snabbt."
Så fortsätter det i alla fall med ett antal dåliga exempel på vad som gör att man klassas som vuxen enligt listan.

I vilket fall, att jag "bara" får sex ja-svar på detta gör mig inte direkt nedstämd. Den dagen man inte har något som helst barnasinne kvar är en mörk dag.

Självklart mognar man på ett antal punkter med åldern och ser saker på ett annat sätt än när man var yngre eftersom man fått mer perspektiv och infallsvinklar, men det betyder inte att man ska bli vuxen och stel och tråkig (som många säkerligen associerar ordet "vuxen" med).

Om man hade haft "vuxen" som synonym snarare till "mogen" hade det varit mer rimligt. Och då menar jag inte mogen som en färdigvuxen plockfärdig banan utan på sättet jag skrev i förra stycket, att man lär sig saker och ser saker på andra sätt.

En del av de yngre årens omognad och sköna naivitet går förlorad och det får man aldrig tillbaka, men det betyder inte att man ska sluta vara glad, spontan och tillåtas vara lite barnslig ibland.


Jag kommer fortsätta skämta, vara spontan och öppen till livet och vara trygg med det. Det är ett vuxet beslut om något mitt i all ungdomlighet.


Markoolio - Vuxenpoäng

Kommentarer

Kommentera bums här:

Edert namn:
Bli stammis?

Mail:

Bloggadress:

Kommentar:

Trackback