Mätt som en gnu II

Eller jag var det förut idag i alla fall efter den mycket goda oxfilélunchen på Dalasalen. Nu skulle jag nog kunna trycka i mig några bitar till..

---

Hänt sedan sist?
Ptja, första lektionen på ett par månader i onsdags följt av fotboll och lite öl på kvällen.
Igår slappade jag som fan och kollade film mest hela dagen efter att jag vaknat först halv fyra (!). Oscarslistan börjar arbetas igenom! Av de tre jag såg, War Horse, Moneyball och The Artist, rekommenderas främst de två sistnämnda.

War Horse - Mest intressant för att den utspelade sig under första världskriget, ett krig som kommit i skymundan rejält i filmsammanhang jämfört med krig som andra världskriget och Vietnamkriget. Grundhistorien som handlar om en häst är inte riktigt lika intressant. B B B-

Moneyball - Mer intressant än ovanstående film för att den är baserad på verkligheten (visst, första världskriget är också högst reellt, men inte själva hästhistorien vad jag vet) och hur sporten (i detta fall baseball) är i ständig förändring. När man dessutom vet att huvudkaraktärens intresse för fotboll eskalerat efter att boken skrevs som filmen är baserad på (vilket står att läsa i intervjun med honom, Billy Beane, från Offside nr. 6 2011) så ökar mitt intresse ytterligare för den statistiska grund som personen arbetar efter. Jag har aldrig varit någon större fan av baseball, men efter filmen kan jag förstå en viss del av tjusningen åtminstone, till skillnad från amerikansk fotboll som ligger ganska långt ner i min rangordning. Välspelat av Pitt i huvudrollen. B B B B

The Artist - Modern stumfilm, kan det funka år 2011/2012? Ja det tycker jag definitivt. Hade inte koll på att det sades nada under filmen förrän jag började testa om undertexterna fungerade (vilket var helt onödigt eftersom det ju var en stumfilm som visade skyltar då och då med text som sades av karaktärerna alltmedan den passande musiken spelade på).
Mycket bra skådespelarinsatser (Jean Dujardin är fantastisk i huvudrollen och har exakt den look jag förväntar mig för en film som ska utspela sig på slutet av stumfilmseran, d.vs. slutet av 20-, början 30-talet).
Historien i sig är inte så överfantastisk, men absolut bra. Det bästa med fimen är hur man lyckats återskapa alla miljöer, utseenden och charmen med en film från den tid det hela utspelar sig på.
För mig som gillar gamla svartvita filmer är det en fröjd att man vågat göra denna typ av film idag och kanske kan den lyckas väcka intresset bland de som inte har någon större koll på äldre filmer. Jag hoppas. B B B B

---

Ikväll blir det lugnt. På Spåret om en timme, sen fortsätta gå igenom Oscarslistan.
Imorrn: Fussball, öl och inspark!

Kommentarer

Kommentera bums här:

Edert namn:
Bli stammis?

Mail:

Bloggadress:

Kommentar:

Trackback