"I see... a rhinoceros!!"

Midnight in Paris - Rätt skön småromantisk komedi om den osäkre manusförfattaren Gil (Owen Wilson) som är på semester i Paris med sin flickvän och svärföräldrar. Gil känner sig som hemma i Paris där han känner at hans skrivlust växer allt mer. Hans vill egentligen bli en riktig författare och inte bara skriva manus. Flickvännen och svärföräldrarna förstår inte alls hans känslor för Paris och skrivandet och vill mest vända hemåt mot USA för sitt sedvanliga liv i sus och dus.
En kväll vandrar Gil ensam längs Paris gator och drömmer om svunna tider, 20-talets Paris, när plötsligt en gammal bil svänger in framför honom. Passagerarna i bilen ber honom hoppa in och därefter börjar allt som ger filmen dess charm..
Det finns inte speciellt mycket att klaga på egentligen. Filmen är perfekt tidsfördriv och miljöerna som återskapas i filmen är fantastiska. Dock blir filmens sensmoral lite småtunn och inte jätteövertygande (om än säkerligen ganska sann) och att den bara är en och en halv timme lång känns lite snopet. Man hade gärna dröjt sig kvar lite längre i de tider som väcks till liv.
Owen Wilson är helt okej och Marion Cotillard högst charmig, men det är alla andra historiska karaktärer runtom som är de man fastnar för, inte minst tolkningarna av Ernest Hemingway och Salvador Dalí.
B B B+

Beginners - Småseg historia om Oliver (Ewan McGregor) som nyligen mist sin far (Cristopher Plummer). Ett par månader efter förlusten träffar han Anna (Mélanie Laurent) på en maskerad. De två börjar kära ner sig i varann och vi får veta att fadern till Oliver kommit ut som gay några år tidigare, efter att frun dött. Oliver har inte riktigt hanterat sina känslor efter faderns död och har svårt att hålla sig kvar hos människor.
Kärlekshistorien och en mer tillbakablickande historia om tiden fram till faderns död tar dessvärre ut varandra. Det hade varit bättre om man la mer fokus på den ena eller andra. Kontentan blir istället att kärlekshistorien bara känns lite småmärklig och halvdåligt placerad ju längre den lider, medan historien om fadern blir mer moralkaka än den bra historia den kunnat bli. Ingen film jag kommer se om (till skillnad från Midnight in Paris som jag absolut kommer se om någon gång) i vilket fall. B B

Kommentarer

Kommentera bums här:

Edert namn:
Bli stammis?

Mail:

Bloggadress:

Kommentar:

Trackback