Den Olidliga Orkan

Nej, jag har inte blivit urusel på grammatik och pratar inte om orkan som i vindfenomenet orkan. Detta är något helt annat. Ni som känner mig sedan innan Falun 2.0 vet vad det rör sig om.

Uttrycket uppkom förra gången jag bodde i Falun, alltså Falun 1.0, och mycket tid med Marcus Icardi spenderades. Vi kom bra överens och lånade ett antal uttryck från varandras tidigare liv, pre-Falun. Orden var bland annat "Nog!" "Ofta!" och ett ironiskt "MMMM" (ofta följt av ordet säkert). Marcus introducerade dock ordet "Orka" som en kortform för att man inte orkar mer och är allmänt omotiverad till vad som komma skall. Ur detta stammade också min bestämda form av saken i uttrycket "Den Olidliga Orkan", ett begrepp som sedan introducerats till flera andra vänner och familjemedlemmar.

Efter denna lilla bakgrund ville jag bara säga att jag är farligt nära att totalt drabbas av Den Olidliga Orkan just nu. Hemfärden imorrn eftermiddag kommer inte en sekund för tidigt..


Liten Richards vänkrets-parlör:

Nog - Uppkom under någon sommar i Olofsbo då CM/FM nöttes med Erik och Martin. "Nog" är främst ett uttryck av missnöje och en touch av desperation när något inte går som man vill, exempelvis att ens spelare skjuter i stolpen. Det kan också användas som en skeptisk yttran när någon påstår något för dig som du inte riktigt håller med om eller tror på.

Ofta - Precis samma historia och användning som föregående ord.

Säkert - Också detta har samma användningsområde och historia. Man skulle kunna säga att alla tre är komplement till svordomar i många fall.

MMMMM - Ett ilsket mm:ande indikerar att man svarat på någons retsamma skämt. T.ex. att jag säger till Erik att hans lag AIK borde värva tillbaka Samuel Ayorinde (en usel nigerian klubben hade för ett antal säsonger sedan). Detta skadeglada påstående besvaras i nio fall av tio med ett missnöjt "MMMMM!".

Väs - Härstammar från en gammal Carl Barks-serie där Farbror Joakim åker till Indien och en ormtjusares orm hypnotiserar Joakim att lämna ifrån sig alla pengar han har i fickorna samtidigt som ormen säger "VÄS!". När Joakim återvänder till Ankeborgs flygplats möts han av fröken Näbblund:
-Hur var resan till Indien herr von Anka?
-VÄS!
"Väs" används till allt man misstycker och ogillar.

CHHHH (ungefär, icke att förväxlas med det mer hyssjande sch) - Väsande ljud längst bak i gommen som jag inte minns uppkomsten till, men förmodligen har sin grund i uttrycket "Väs" med tanke på lätet och samma användningsområde.

Njuuu - Ett skeptiskt och ibland småhånfullt uttryck som används om exempelvis man visar en usel spelare i FM. I vardagliga livet skulle det kunna tillämpas om t.ex. någon skojfriskt spänner muskler som den inte har:
-Tadaa!
-Njuuu!

*pratande med morrande, basig röst långt ner i halsen* - När det inte räcker med ett av alla arga uttryck utan man måste säga något längre man är missnöjd med. Dock kan ibland även ett mumlande morr räcka.

Mord - När det gått riktigt käpprätt eller om något känns som att det kommer att gå käpprätt och är övermäktigt. Sätts ofta samman med andra ord, t.ex. mordtenta, morduppgift, mordmatch, mordman.

*ironiskt flinande kombinerat med lite väsande och svagt fake-skratt* - Som "MMMMM!". Man blir retad med och svarar med denna lilla komikakt som att man tycker det är sååå roligt.

Ratatosk/Ratablurb - Också härstammande ur en Disneyserie där Joakims kontor besöks av en man som vill sälja rengöringsmedel. Konversationen går ungefär:
Säljaren: -Fläcken försvinner snabbare än Ni hinner säga Ratatosk!
Kalle: -RataBLURB (säljaren torkar med trasa i Kalles ansikte)
Ratatosk/Ratablurb används för att vifta bort något som dumheter och nonsens. Ungefär som humbug.

Meeeeen.. - Ett utdraget "men" är tecken på uppgivenhet och hopplöshet. Följs ibland av ett utdraget "orkaaaa.."

Orka - Har vi redan tagit upp.

Kluff, Barg, Simp, Glåp, Mursk, Tvigg - Från en gammal Långben-serie där Långbens farbror Krokben är på besök och i varje serieruta uttrycker han ett nytt märkligt läte. Användningsområde: främst svar på retsam kommentar.

Skurp - Samma betydelse som det vanliga ordet "skurk". Kom till genom en felskrivning på msn en gång i tiden och började användas.


Så! Det var de vanligaste, tror inte jag glömt någon viktig. Isåfall lär jag uppdatera någon gång. Notera att väldigt många kommit till och applicerats på Football Manager genom åren, vilket kanske förklarar att så många är uttryck för missnöje de gånger saker och bollar inte går som man vill :P


Som en liten illustration på när begreppet orka började användas flitigt syns här Marcus s.k. "orkavärde"

Man skulle kunna säga att grafen slutar i mord :P

Kommentarer

Kommentera bums här:

Edert namn:
Bli stammis?

Mail:

Bloggadress:

Kommentar:

Trackback