Långfredag - Varför lång?

Från Wikipedia:
"I Sverige heter det långfredag eftersom dagen skulle präglas av sorg då dagen varit lång och besvärlig för Jesus. Under 1870-talet klädde sig många i svart. Fram till 1969 fanns ett förbud mot offentliga nöjesetablissemang att hålla öppet. På långfredagen var affärer, restauranger och danslokaler därför stängda. I och med detta präglades dagen av stillhet. Allmän frid skulle råda och traditionen var att man skulle undvika onödiga aktiviteter och måltiderna bestod av enkel mat. Inte minst för barnen, som inte fick leka, kunde dagen upplevas som ovanligt lång och tråkig. Många barn var tvungna att vara finklädda, vilket dock även gällde andra helger. Sveriges Radio spelade kristna sånger, men inte världsliga."
 
Namnet beror alltså inte på att dagen är extra maffigt lång och det känns inte riktigt som att ovanstående i övrigt gäller längre kan man säga:
  • Svart klär sig många i, men inte nödvändigtvis av religiösa skäl. Fråga lite hårdrockare, gothare och emos.
  • Nöjesetablissemangen av idag vill knappast se chansen till att få en massa fredagsgäster flyga sin kos. Stillhet är färre och färre som söker verkar det som i vår rastlösa värld där alltfler ständigt söker nya äventyr.
  • Barnen leker i allra högsta grad under påskhelgen. Även om det är påskafton som ska vara höjdpunkten så börjar ju barn redan i början av påskveckan med påskpyssel och sedan klär man ut sig såväl på skärtorsdag som långfredag och påskafton. Gärna säkert också på påskdagen och annandagen. Finkläder är nog bara något som inträffar om man ska på verkligt speciella och fina tillställningar.
  • Sveriges Radio spelar definitivt inte bara kristna sånger. Möjligen att P2 skulle göra det en begränsad period.
Så, sammanfattningsvis: Långfredag betyder egentligen inget speciellt nuförtiden (om man inte är religiöst intresserad då) mer än en ledig dag i slutet på veckan.
 
Ha en trevlig långfredag på er, vad den än betyder för er!
 
 
 
Förmodligen min favoritpsalm.
 
---
 
Och ja just det, detta måste naturligtvis uppmärksammas efter en härlig insats på skärtorsdagen:
 
 

Kommentarer

Kommentera bums här:

Edert namn:
Bli stammis?

Mail:

Bloggadress:

Kommentar:

Trackback