Finalmente - Slutet på resan

Så är det då dags! Finalen med stort F! Fyra eländiga deltävlingar och en eländig andra chans ska mynna ut i Globen när Sveriges största spektakel nu ska avslutas.

Dolphs sångröst har uppenbarligen gått hädan sedan playbacken i första deltävlingen, men snyggt dansnummer som följde och inledningen med Stallone är ju rätt häftig ändå får man säga även om den självklart aldrig skulle blivit av om inte lite reklam för filmen "Expendables" hade fått vara med på ett hörn.

Boxningstemat förstår jag egentligen inte, men det var snyggt iallafall.

"Ikväll tar denna sex veckor långa resan slut!" säger Måns. "Hurra!" säger jag. Läste i tidningen häromdan att det funderas på att göras ÄNNU fler deltävlingar. Jag fick nästan hjärtattack. Galningar, vettvillingar, stollar, tokar, galenpannor, förryckta! Jag kan tänka mig att ha TVÅ delfinaler, INGEN andra chans och EN final. Så som det är nu dödar kanske inte spektaklet, men det dödar definitivt musiken. Året har varit tragiskt ur musikalisk synpunkt. Jag vägrar att gå på lögnen om att det som plockats ut i år ska vara det bästa som skickats in. I helvete.


Nu drar det igång! Rätt skönt att man vet hur låtarna låter nu ändå så att man vet när man ska trycka på mute. Vi börjar direkt med att leta upp den knappen på fjärrkontrollen när Darin nu ska inta scenen. *trycker på knappen*

Sådär ja, då kan man sätta på ljudet igen! Såg lite på extramaterialet till "Laul Calling" så länge.
Dags för årets enda schlagerlåt av mer klassiskt snitt igen. Den kan jag la ha på ljudet till då. Trots verserna. Får låtsas som att bara refrängen finns och att verserna är något fel av bild- och ljudproducenten. För övrigt sjöng Wahlgren bättre när hon var ung. Det kanske innebär att Darin kommer sjunga bra när han blir gammal istället?

Andreas Johnson, här kan ljudet också stanna på. Den låten var ju inget speciellt eller nytt direkt heller, men rätt fin ändå så den kan man ha på lite sådär i bakgrunden.

Åhå, Timotej. Låten som andas slutet av 90-tal, början av 2000-tal. Ni vet på den tiden då man gjorde musik som var mer glad och som barn kunde dansa till, med oskyldiga textrader som "För du är söt, men jag är så blyg, så jag tittar bara på dig i smyg". Sen kom den hemska anstormningen av Idolartister och R'n'B-skit som jag anser fuckar upp delar av barns sista år i barndomen. Det görs ingen musik för de äldsta barnen längre som är oskyldig och låter dem vara barn. De tvingas bort från barndomen de sista år som de ska njuta av den. Timotejs låt är därför en skön flört med den tiden då det fortfarande gjordes den typen av musik. Skönt att se att det fortfarande finns plats för sådan musik även år 2010. Kanske kan Timotejs framgång förändra något på den musikens front i stort?

Nu slängde jag mig över muteknappen när Jöbacks nästan obeskrivligt tråkiga låt började klinga fram.

"Tack så mycket till Peter Jöback!" Ja, tack tack för att jag fick fortsätta se lite på "Laul Calling".

"Röja undan borden där hemma och dansa loss"?? Till OLA??? Skulle inte tro det va.. MUTE.

Dolph tabbade sig lite med låttiteln, men vafan. Han är skådespelare, inte programledare. Precis som Måns. Fast i Måns fall är han nog fan bättre som programledare än artist. Meltzer.. hon vet jag itne vad hon är bra som. Hon är väl rolig ibland i "Hey Baberiba" typ.

Nu kommer låten som jag alltid tror ska bryta ut i denna nå'nstans. Båda är fina även om Agnetas är rätt många klasser bättre. Jessica gör det som vanligt bra och låten är en stor outsider skulle jag säga.

Dags för Björn Gust... nej, Salem Al Fakir menar jag. Men jag är nog inte den enda som kommer kolla mer vad Björn har för sig än att lyssna på Salems komposition som jag fortfarande tycker är märklig. Versen är mest utfyllnad av tid, som i Wahlgrens fall, och refrängen inte mer än okej. Visst kan den vinna, men så bra tycker jag inte den är. Haha, stiligt värre Björn! Säkerligen kommer Salem att få några ryck-röster bara för att Björn är där, men vafan :P Synd bara att det läckte ut i pressen innan. Tog liksom bort en del av effekten..

NU är det dags! Shoot Anna, visa var skåpet ska stå! Jag lutar mig tillbaka och lyssnar med fullt intresse :) För er som undrar - det är det här jag menar med skillnaden mellan en bra, intressant sångröst och en ointressant så som t.ex. Ola, Darin, Eric Saade. Man ser att hon verkligen tycker om det hon gör också. Passionen, glöden, som många saknar eller inte har brinnande så starkt. Eric Saade tycker säkerligen att det är roligt att stå på scen, men det är mer som en kul grej, han har en rolig stund. Det är inte detsamma som att verkligen brinna för något ända in i själen. Brinner Saade någonstans inombords så visar han det verkligen inte. Han showar mest i en totalt själlös låt. Precis som Ola gör. Darin brinner nog en del, men det gjälper inte den tråkiga låt han har och framförallt hjälper det inte hans högst medelmåttiga sångröst.

Nu var det för övrigt Saades tur med den där extremt usla låten som dessvärre kan vinna detta. Man ska inte underskatta hur många galningar som faktiskt kan tänkas rösta på detta.. jag hoppas innerligt att den kretsen av röstare istället lyssnar på sin barnasida och välker Timotej isåfall. Låt inte Manboy ta över er!

Jahopp, var det slut där?? Det gick jäkligt fort.. fast det är klart, jag tryckte ju mute på hälften. Sen hade det nog känts längre om det fanns 10 bra låtar istället för detta synnerligen lågkvalitativa utbud, undantaget Det jag tidigare hyllat då.


Så vem vinner? Jag hoppas som ett as att vi skickar Bergendahl. Saade har säkert en stor chans att vinna ute i Europa som bevisade sin vidriga musiksmak förra och förrförra året då två "söta pojkar" vann med två usla låtar. Ryssen kunde åtminstone sjunga någorlunda, men Rybak.. jesus christ.
Grejen är att jag skiter fullständigt i vilken låt som har störst chans ute i Europa. Jag vill skicka en bra låt! Svårare än så är det inte. När vi skickade The Ark var inget annat bidrag i Europa i närheten. Hur gick det? Katastrof.
Timotej kan vi också skicka om vi ska tänka på vinstchansen. Den sticker ut lite och är trallvänlig..
Jessica och Andreas kan vi skicka om vi vill ha en stabil mittenplacering. Det är två ballader helt enkelt som är helt okej och inte skulle göra bort sig, men som inte har det där lilla extra för att vinna.
Salem kan ha en chans för att den låten är lite speciell. Men lika gärna kan den komma sista just därför.


Dolph! Moraeus! :D Humor!


Jahopp, lite medley igen! Det gillar vi. Så att man tydligt kan höra skillnaden på årets startfält och hur det låtit förr.. Både för svensk och norsk del.
Den vilda!!! Kvalité!! :D Lyssna och lär, usla låtskrivare som är med i år, lyssna och lär!
Jojk är fan bättre än allt i år. Och där kom en av Sveriges bästa bidrag nå'nsin när Pontare äntrar scenen :)
Wig Wam också! Den gillades även om sångarens röst lät lite sämre nu. Poodles.. mja, den var la helt okej, men. Wig Wams låt var bättre. Carson kom in lite fel, men kom snabbt in i det igen. Just den låten var la sådär, men allt historiskt har ju inte varit bra direkt.
Vafan hade de på nå'n konstig extra sångstämma för till Kikki Danielsson..? Kunde hon inte fått sjunga helt själv?
Känns inte som de repat in detta nummer helt hundra, haha.. Men ändå. Det är 99% bättre låtar. Ljudteknikern för denna del av programmet borde dock sparka sig själv lite där bak..
NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJ
GAAAAAAAAAAAAAAAAH. VARFÖR ska de förstöra allt med den där jefla fiolhoben? MUTE å det grövsta.
Grejen är att hur många medleyn som än görs så kommer aldrig det från 2000 att slås.

Då var röstningen igång... Internationella jurygrupper. Sicket TJAFS. Pajasstämpeln på denna tävling bara ökar. Skäms de inte själva när de kommer på alla idéer??
Darin får första tolvan *himlar med ögonen*
Ola får andra *himlar ännu mer med ögonen*
Darin tredje...*suckar uppgivet*
Salem fjärde. Där ser man.
Ola femte. Detta är ett så'nt skämt! Hoho..
Salem sjätte. Jaa.. ska jag välja mellan Ola , Darin och Salem är det ju inte så svårt. Men Salems låt är fortfarande bara okej.
Och nu var det typ svenska jurygrupper då efter några random länders röster.
Första "svensktolvan" till Timotej! Trevligt.
Andra till Bergendahl! Så ska det se ut.
Tredje till Bergendahl! Trevligt, Göteborgsjuryn!
Fjärde till Bergendahl! Mumma.
Femte till Salem. Jehopp.

Det ser ju onekligen ut som att det står mellan två låtar, men man vet aldrig med detta land.. Vinner Salem blir jag inte arg, men det blir inget jubel heller. Det blir det däremot om en viss Anna vinner (om ni nu av någon märklig anledning skulle missat mitt tycke i den frågan).

Där blev det mer rock i tävlingen igen. Gött, även om också det var playback. Syntes tydligt när sångaren lyfte upp mickstativet.. ska det vara så svårt att sjunga en låt?!?! Jag antar att Malena också är playback då. Yes, så var det. Det såg ni väl också, att hon mimade lite fint i tystnad i slutet. Playback är så meeeeeningslööööst. Fattar inte att man går med på det som artist. Visst om Malena vill spara sin röst om hon har någon operaföreställning någonstans, men vafan.. Som artist skulle jag själv tycka att jag ville stå på scen och sjunga, inte mima.

Nu gäller det.. moment of truth och allt det där. Inget konstigt alls...

11 till Peter Jöback (höhö)
22 till Jessica Andersson
44 till Timotej
66 till Darin (höhö)
88 till Salem
110 till Eric Saade (Glöh..)
132 till ANNA BERGENDAHL! GAH! Det gick! Det gick fan! Jag vågade inte tro på det..

Ni som läser tror jag är galen och melodifestivalens fan nummer ett eller nå't. Galen är jag förvisso, men mitt största intresse i denna festival är att jag älskar musik och vill att en vinnare som representerar bra musik ska stå där i slutet. Melodifestivalen påverkar så mycket och är såpass stort. Det påverkar folk mer än man kan tro. Detta visar ju iallafall att majoriteten av vårt kära folk är på min sida ;) Att kvalité slog plastiga Saade och annat tjafs. Ändå oroväckande att Manboyskiten fick näst flest röster.. men känn er SLAGNA!

Puh. Och till tonerna från årets vinnarlåt avslutar jag årets bloggande om Melodifestivalen...


...men jag återkommer lagom till Eurovision. Mohaha..






---


Till sist är det här ytterst värt att nämnas :)

Kommentarer

Kommentera bums här:

Edert namn:
Bli stammis?

Mail:

Bloggadress:

Kommentar:

Trackback