Bloggens framväxt

Bloggar har funnits ganska länge nu. Historiskt nämns Justin Halls Links from the underground, skriven redan 1994, som den första personliga bloggen.
 
För egen del skulle jag säga att det började växa fram mest under Lunarstorms tid, då hette det dock dagboksinlägg.
 
Snacket om mer fristående bloggar märkte jag av snarare när Lunar så smått började dö ut och namnet Blondinbella började florera i media runt 2005.
 
Utvecklingen gick sedan relativt fort. Själv så tog jag in olika communitys i stadiga, eftertänksamma etapper. Jag har aldrig haft något behov av att kasta mig på allt nytt som kommer bara för att det är just nytt.
Jag började först använda Bilddagboken (numera Dayviews), därefter facebook och först efter det öppnade jag en egen blogg, denna blogg.
 
Bilddagboken var smidigt på så sätt att man kunde lägga upp bilder så lätt (det var lite bökigare på Lunar) och berätta just som en dagbok i bilder. Övergången till facebook blev nödvändig när Lunar började gå nedåt på allvar och allt fler flydde till facebook. På facebook fanns dock ingen dagboksfunktion, däremot en jävla massa applikationer i en salig röra, bland annat en sorts journalliknande sak som gjorde att jag kunde skriva lite där, men den var inte särskilt smidig och det blev inte många inlägg.
 
Slutligen, våren 2008, blev det alltså dags att öppna den egna bloggen vid sidan av facebook. Kontot på såväl Lunar som Bilddagboken hade jag kvar, men började använda mindre och mindre. 2010 gjorde Lunar det galna steget till nya, försämrade plattformen LS8 och dog snart permanent. Bilddagboken finns som sagt kvar under annat namn, men där har jag inte mycket mer aktivitet för mig än att titta på uppladdningar från ett par gamla vänner i princip, själv laddar jag aldrig upp något numer.
 
Sveriges äldsta ännu aktiva blogg sägs vara från 1997 och är i skrivande stund snart uppe i sisådär 5800 inlägg. Jag har en bit kvar dit kan man säga, men så länge jag tycker det är kul och känner att jag får ut något av det så kommer jag att fortsätta skriva.
 
Detta inlägg jag just skrivit är för övrigt nummer 1130.
 
Hörs senare ikväll!

Kommentarer

Kommentera bums här:

Edert namn:
Bli stammis?

Mail:

Bloggadress:

Kommentar:

Trackback