The Oscars

Såå, då vart det över! Och det gick väl ungefär som vanligt, priserna gick mestadels till bra filmer, men inte till de jag själv hade som favoriter.


Best Picture
Vill: The Help
Tror: The Artist
Vann: The Artist
Kommentar:
Som helhet tycker jag The Help bräckte The Artist på många punkter. Starkare story, grymt bra kvinnliga skådespelare t.ex. Men The Artist var min nummer två (och Moneyball/Extremely Loud typ nummer tre), så jag är absolut inte bitter. Bitter hade jag blivit om överskattade The Descendants eller prettofilmen The Tree of Life hade vunnit.

Best Director
Vill: Michel Hazanavicius, The Artist
Tror: Michel Hazanavicius, The Artist
Vann: Michel Hazanavicius, The Artist
Kommentar:
Jaa, inte så mycket att tillägga här va? Att lyckas få den känslan för att det ska vara en genuin stumfilm är knappast någon lätt uppgift. Övertygande jobb så det förslår.

Best Actor
Vill: Jean Dujardin, The Artist
Tror: Jean Dujardin, The Artist
Vann: Jean Dujardin, The Artist
Kommentar:
En av de svåraste kategorierna då alla i den gjorde väldigt bra ifrån sig i sina roller, men Jean stod ut lite extra i en ganska svår roll. Det är en sak att få uttrycka sig visuellt och muntligt, men att övertyga enbart visuellt kan inte vara det allre enklaste och få till den känsla för minspel etc. som fanns på stumfilmstiden. Gary Oldman var förmodligen min nummer två, men tight mellan honom och Pitt skulle jag säga.

Best Actress
Vill: Viola Davis, The Help
Tror: Meryl Streep, The Iron Lady
Vann: Meryl Streep, The Iron Lady
Kommentar:
Är väl kanske den kategori jag är mest grinig över. Tycker ingen var i närheten av att nå upp till Viola Davis prestation. Absolut, Meryl Streep var jättebra, men Davis var ännu bättre. Skulle säga att Streep var precis lika bra som alla sina andra konkurrenter förutom Davis som var en nivå över dem alla.

Best Supporting Actor
Vill: Max von Sydow, Extremely Loud & Incredibly Close/Jonah Hill, Moneyball
Tror: Max von Sydow, Extremely Loud & Incredibly Close
Vann: Christopher Plummer
Kommenar:
Enda kategorin jag inte kunde välja bara en. Dessvärre plockade ju ingen av dessa två herrar hem statyetten. Plummer, som medverkade i enda filmen på galan som gjordes redan 2010 (Jaha, varför är den ens med??), var helt okej i sin tolkning som en senior som kommit ut ur garderoben. Helt okej som sagt, men det var absolut inte den varken svåraste eller bästa rollen jämfört med de andra nominerade.

Best Supporting Actress
Vill: Jessica Chastain, The Help
Tror: Jessica Chastain, The Help
Vann: Octavia Spencer, The Help
Kommentar:
Var snudd på att jag skrev två stycken även på denna kategori för både Chastain och Spencer var mycket bra och övertygande. Att jag till slut lät valet falla på Chastain beror mycket på att hon hade en i mitt tycke svårare roll som hade ett än större spann av känslor och känslouttryck. Men att Spencer fick priset istället gör mig som sagt inget.

Best Original Screenplay
Vill: Michel Hazanavicius, The Artist
Tror: Michel Hazanavicius, The Artist
Vann: Woody Allen, Midnight in Paris
Kommentar:
Känns som Allen vann typ för att han är Allen. Tycker det är en bra mycket mer originell historia gällande The Artist än i Midnight in Paris. I den sistnämnda är det ju typ, kille hittar portal till annan tid, en typ av drömsk historia man sett flera gånger förr. Är väl möjligen för vissa detaljer, som att det är en masas kända personer nära porträtterade, som kan ha vägt till Allens fördel.

Best Adapted Screenplay
Vill: Aaron Sorkin and Steven Zaillian, Moneyball
Tror: John Logan, Hugo
Vann: Alexander Payne, Jim Rash, and Nat Faxon, The Descendants
Kommentar:
Att jag inte är någon jättefan av The Descendants är ingen hemlighet (helt okej film, varken mer eller mindre). Jag är nöjd att den bara plockade hem detta pris, men tycker absolut att det skulle gått till Moneyball. Läste själva historien bakom strax innan jag såg filmen och tycker de gjorde väldigt mycket av en idé som hos många kanske inte alls låter särskilt intressant - statistik bygger ett lag. Manuset gjorde absolut historian rättvisa.

Best Cinematography
Vill: The Artist
Tror: The Artist
Vann: Hugo
Kommentar:
Lite överraskad, men inte direkt bitter, Hugo var absolut snygg den också.

Art Direction
Vill: The Artist
Tror: The Artist
Vann: Hugo
Kommentar:
Samma här, inget fel på Hugo.

Film Editing
Vill: Hugo, Thelma Schoonmaker
Tror: The Artist, Anne-Sophie Bion and Michel Hazanavicius
Vann: The Girl With the Dragon Tattoo, Kirk Baxter and Angus Wall
Kommentar:
Men här minsann, där jag vill ha Hugo, där blir det annorlunda, såklart ^^ Nåja, var väl kul att en "svensk" film tog hem priset även om det var väldigt överraskande.

Makeup
Vill: The Iron Lady, Mark Coulier and J. Roy Helland
Tror: The Iron Lady, Mark Coulier and J. Roy Helland
Vann: The Iron Lady, Mark Coulier and J. Roy Helland
Kommentar:
Yey, en "rätt" utdelning igen. Tre filmer var nominerade, varav en jag inte har sett, senaste om Harry Potter. Men jag säger som en av de som kommenterade i streamen jag tittade på "Det är svårare att skapa verklighet än att skapa fiktion" ungefär. Så hur snygga än alla goblins etc. var i Harry Potter så är konsten att försöka återskapa en av historiens mest kända kvinnor en nivå högre i mitt tycke. Och tydligen i andras tycke också.

Sound Editing
Vill: Drive
Tror: Transformers: Dark of the Moon
Vann: Hugo
Kommentar:
Hade ingen större förhoppning om att Drive skulle vinna även om jag tycker den var outstanding i hur man använde sig av och synkade med ljudet. Hugo i all ära, men tyckte inte den helt nådde upp till samma nivå även om den naturligtvis var mycket bra gjord även den på ljudområdet.

Sound Mixing
Vill: Transformers: Dark of the Moon
Tror: Transformers: Dark of the Moon
Vann: Hugo
Kommentar:
Lite samma här som på föregående kategori, fast jag bryr mig inte lika mycket då Transformers och Hugo var närmare i klass än som i förra kategorin, Drive och Hugo.

Visual Effects
Vill: Rise of the Planet of the Apes
Tror: Transformers: Dark of the Moon
Vann: Hugo
Kommentar:
En smärre stöld skulle jag säga. Blev uppriktigt överraskad av arbetet som lagts ner på Planet of the Apes, en film jag inte hade några större förväntningar på innan jag såg den. Hugo var snyggt gjord den med, men enligt min åsikt inte i närheten av aporna.


Så, sammanfattning?

Vill: Ofantliga tre rätt, men två var åtminstone bland de tyngsta kategorierna, bästa manliga huvudroll och bästa regissör. Sen var jag ju som sagt nöjd med många priser ändå då de som fick dem var nästintill lika bra.
Tror: Fyra rätt, verkar som jag inte vet hur juryn tänker i år heller :P

Själva galan var en rejäl uppryckning från förra året. Talen var väldigt varierande, filmerna emellan en perfekt mix av både humor och allvar, och en Billy Crystal som borde få livstidskontrakt. Glöm heller inte Sacha Baron Cohens entré på röda mattan och att han "råkade" spilla ut aska på en stackars finklädd Ryan Seacrest.

Vi ser fram emot ett bra filmår 2012 och väntar spänt på nästa Oscarsgala.

Tjo!



Kommentarer

Kommentera bums här:

Edert namn:
Bli stammis?

Mail:

Bloggadress:

Kommentar:

Trackback