Fiiiiiiiiiiiiiilm

Vet inte hur många filmer jag sett sen jag senast rexenserade något här, än mindre exakt vilka filmer, därför tar jag helt enkelt de senaste jag minns.

Paul - Sciencefiction-komedi där en av de nutida komiker jag gillar minst, Seth Rogen, har en roll. I sammanhanget vanliga fall är det jag stör mig mest på med Seth hans röst som jag inte riktigt kan ta på allvar, inlevelsen brukar vara dålig, det känns stelt och påklistrat, därför blev det så märkligt i denna film där han endast har en röstroll till den animerade rymdvarelsen Paul - och gör det bra! Kanske är det skönare att veta att man inte syns och bara kan fokusera på att höras?
Filmen handlar om två sciencefiction-nördar som åker från hemlandet England till USA för att utforska diverse platser där antingen mytomspunna saker ägt rum eller bara har någon form av nördfaktor.
Efter ett tag kraschar en bil framför dem och ur denna bil kommer en utomjording, Paul, som (precis som i så många andra filmer om utomjordingar) inget annat vill än att åka hem. Paul är dock en väldigt modern form av utomjording jämfört med stereotypen vi är vana vid, Paul fungerar som oss i mångt och mycket och är en skön snubbe. Problemet är att han jagas av FBI och plötsligt finner sig de två sciencefiction-älskarna i full färd med att hjälpa en mytomspunnen idol.
Som helhet var filmen helt okej men hade många chessy moments som kändes överdrivna eftersom det var en komdi snarare än ett romantiskt drama där de "lyckliga" och "gråtmilda" stunderna kändes lite obekväma och halvopassande i sammanhanget. Medvetet val av filmskaparna naturligtvis men det gör filmen lite hackig i sitt språk och minskar trovärdigheten på något sätt.
B B B ändå för en klart godkänd komedi.


Super 8 - En film jag garanterat hade tyckt varit ännu fräckare när jag var yngre, typ i huvudskådespelarnas åldrar, men den fungerar absolut nu också.
Året är 1979 och en grupp i tidiga tonåren, några killar och en tjej, är vid stadens tågstation och ska spela in en film. Plötsligt är ett tåg på väg vilket får gruppens regissör att jubla av lycka då det självklart ger gratis effekter till filmen. Från ingenstans dyker då en bil upp som kör upp på spåret och får tåget att kollidera och spåra ur.
Ungdomarna flyr från alla vrakdelar som yr och klarar sig med hårsmåner. De tar sig sedan från platsen just innan militären kommer dit och de inser genast att det är något skumt på gång. När de sedan ser på vad den välta kameran som de spelade in med vid tågstationen har snappat upp visar det sig att deras misstankar var berättigade..
Rätt trevlig film av en typ som inte görs så mycket längre av vad jag märkt, det vill säga mer seriösa filmer med ungdomar. Oftast känns det som det töntar ur totalt idag så fort man ska försöka göra något liknande och barn är inblandade, men denna var inget större fel på alls, sevärt tidsfördriv och stabila B B B+.


Hannah med H - Svensk film om Hannah som inte tycks vara som alla andra tonåringar och gör saker som faller henne in; skippar skolan när det känns bra, matar ankor och pratar med sig själv om livet samt läser böcker snarare än är ute och partar. Det mest charmiga karaktärsdraget i mina ögon är dock att hon vart hon än går sätter post it-lappar med korta egna dikter på för allmän beskådan.
En dag träffar hon på Jens på ett café, en man i medelåldern som säger sig vara lärare och är lika insatt som Hannah själv i böcker och filosofiska tankar. Ett givande meningsutbyte uppstår med andra ord och de ser till att ses igen. Efter detta möte börjar dock märkliga saker hända i Hannahs liv. Förutom att det börjar ringa i hennes  telefon på nätterna utan att någon säger ett ljud så får hon två nya vänner och plötsligt kan Hannah som tidigare varit väldigt singel välja mellan "En skild tvåbarnspappa, en 18-årig bosnier och en skinnskalle".
Sammanfattningsvis tyckte jag om denna film även om vissa skådespelare var mindre övertygande och dialogen ibland var hackig, främst under det första mötet mellan Hannah och Jens.
Betyget på imdb är under all kritik (3.9/10) och jag ger den B B B- (vilket på imdb-språk väl skulle vara någonstans i trakten av 6).
Gillar man Joel Kinnaman får man här se honom i en tidig roll (filmen är från 2003).


Biutiful - Javier Bardem spelar Uxbal, en ensamstående tvåbarnsfar hemmahörande i de ruffigare delarna av Barcelona. En dag blir Uxbal diagnosticerad med cancer och tvingas ta tag mer i sitt liv och försöka göra det bästa för sina barn allt mer vad tiden lider. Mamman lider av någon form av manodepressiv sjukdom och kan ena stunden vara den underbaraste kvinnan och mamman på jorden för att i nästa göra helt ologiska beslut som lämna barnen ensamma hemma för att dra ut och vara lösaktig mitt i natten.
Jag kan inte påstå att det var min typ av film, alldeles för mörk och inga andra ingredienser än yttepyttelite rörande kärlek mellan far och dotter i filmens slutscen. Ingen action, ingen humor, ingen spänning. Bara långsamt elände och det ska mycket till för att jag ska gå igång på enbart sådana filmer. Gillar man sådant så visst, den var bra gjord, bra dialoger och snyggt bildspråk, men ingen kioskvältare.
B B för alla de sistnämnda bitarna.


Cowboys & Aliens - Lika töntig titel som "Snakes on a plane" men likt Samuel Jackson i ormfilmen så gör Daniel Craig i princip aldrig en dålig roll. Visst, "Cowboys & Aliens" kommer inte få Oscar för bästa film, men den funkar absolut som ett actionfyllt tidsfördriv. Så vill du se kobåjsare och indianer som förenar sig för att fördriva utomjordingar från vår härliga planet är deta filmen för dig! Humor och action och lite allvar förenas för att låta dig slappa iväg några timmar.
B B B-


Limitless - Bästa filmen av de jag recenserar här idag. Bradley Cooper (känd från bl.a. "Baksmällan") spelar Eddie Morra, en smått misslyckad författare utan tillstymmelse till nya idéer. Hans tjej inser att deras liv inte fungerar längre och gör slut med honom.
Efter uppbrottet springer Eddie på sin före detta svåger, en tidigare knarkdealer som säger sig numera tillhöra rätt sida av lagen och är på väg att vara med om lanseringen av ett nytt och fullt legitimt piller som gör att man utnyttjar hjärnan till max och ser allt klarare.
Svågern ger Eddie ett piller för gammal vänskaps skull som Eddie motvilligt tar emot efter att svågern hävdar att det faktiskt är värt 800 dollar.
Så småningom tänker Eddie "Fuck it" och tar pillret. Nu börjar filmen på allvar..
En av de bättre filmerna jag sett på ett bra tag med några uns humor, en hel del allvar, lite thriller och action. En bra mix helt enkelt där Eddie plötsligt finner sig rollen som såväl upplyst som jagad från flera håll.
Rekommenderas! B B B B.

---

Nå får det räcka! Trevlig filmstund!

Kommentarer

Kommentera bums här:

Edert namn:
Bli stammis?

Mail:

Bloggadress:

Kommentar:

Trackback