Dagens beklagande

Då mitt tålamod med förr så kära FM nufötiden mest består i uppgivna suckanden så tänke jag lista lite varför det blivit så.
Ni förstår, förr så var det så att köpte man bra spelare och hade ett bra lag, ja då vann man över de sämre lagen nästan alltid (skrällmatcher händer ju också i verkligheten så inget konstigt om man förlorade någon enstaka gång). Visst låter det logiskt och som det ska vara? Jajamensan, så var det förr minsann. Men nu? Liiiiite annorlunda..
Nuförtiden är det nämligen så att det inte spelar någon jätteroll om du har en massa grymma spelare. Det går nästan till och med bättre om du ställer upp med okej spelare, liksom de som har okej värden, inga världsspelare, mer utfyllnad. Realistiskt? Inte direkt.. T.ex. spelade Frank Lampard sämre än en hink skurmedel när jag gnetade på med Engelska landslaget. Däremot spelade den otrolige Ben Watson (medelmåttig Wigan-spelare) skitbra varje match. Myyycket troligt.

Nåväl, här följer en lista på lite outtalade FM-regler som gäller nuförtiden:

- Möter du ett av gigantlagen (typ Chelsea, Manchester United) kan du förvisso göra en okej insats, men chansen att du vinner är inte jättestor även om deras spelare blivit 36 år gamla hela högen och dina egna är grymma spelare på toppen av sin karriär. Gigantlagen har ju bättre rykte så de är typ inställda att spela grymt och vinna bara för att.
- I många matcher kan ditt eget lag äga matcherna men alla skott går utanför, mitt i magen på målvakten, i ribban, i stolpen eller så gör motståndarnas målvakt sitt livs match. Skulle du mot all förmodan lyckas göra ett mål så är det med all säkerhet offside, alternativt att motståndarna kvitterar direkt efteråt och gör att du är tillbaka på ruta ett i vilket fall. Vanligt är också i en sådan här frustrerande match att motståndarna vinner efter ett sketmål där ditt försvar ser ut som fån allihop.
- Blir en av dina spelare halvskadad och du inte hinner byta ut honom innan nästa sekvens som visas så gör motståndarna mål bums i princip varannan gång det inträffar.
- Får motståndarna en utvisad så ska ni inte tro att det innebär att de blir sämre - tvärtom. Oftast blir de istället ännu bättre. Får du däremot en utvisad så går det naturligtvis ännu sämre för ditt lag.
- Det tar ett antal matcher innan du lyckats hitta vilka spelare som ska spela på vilken position och vilka roller de ska ha i den positionen. Har du tur lyckas du såklart pricka in allting direkt, men den turen är nästan lika osannolik som att vinna en stor titel i detta FM (undantaget om du väljer typ Barcelona och inte värvar några spelare. Då lär du vinna spanska ligan iallafall).
- Som jag nämnde så är de värden som spelarna har inte mycket att lita på. Du kan lika gärna ha en anfallare med 10 i avslut, acceleration och snabbhet som gör en supermatch som att en med 19 i allt gör total misär. Det beror på vilket humör FM är på helt enkelt. Det enda som gör att du kan vara helt säker på vinst och att det fungerar som det ska är om du har riktigt bra spelare och möter ett extremt, extremt dåligt lag (typ från engelska 7:e-divisionen med usla spelare).
- Blir dina nyckelspelare skadade så är det inte alltför sällan till de viktigaste matcherna när du möter de svåraste utmanarna. Ett exempel är den match jag körde nyss där jag skulle möta Ryssland med Tyskland i VM-kvalets avgörande match. Till sketmatcherna mot Azerbadjan var de viktigaste spelarna friska såklart, men nu var såväl Ballack, Metzelder, Özil och Podolski borta. Okej att en nyckelspelare försvinner till en så'n match, men..
- För övrigt är skador väldigt vanligt förekommande i detta FM.
- "Förstachansen" - Inträffar väldigt ofta, i princip varje match. Innebär att det direkt i matchen blir en målchans, till 85% i motståndarnas favör. Och ungefär varannan gång gör motståndarna också mål på denna första chans.

Kommer jag på fler så får jag väl föra in dem senare. Men detta ger en rätt klar bild ändå.
Det är inte så att jag bara kört några matcher och haft dåligt tålamod och lackat ur. Tvärtom borde jag få något sorts pris för min smått ofantliga uthållighet i strävan att försöka motbevisa alla dessa buggar.
Sedan spelet släpptes i vintras har jag testat och genomlidit minst tio olika ligor och förutsättningar där samma saker händer om och om igen. Den enda fil där det känts någorlunda som förr är den första jag körde i detta FM, där jag startade med Fässberg i svenska tvåan och tog dem till allsvenskan inom fyra år. Så fort jag nådde allsvenskan började det emellertid gå uselt igen. Börjar motståndarna ha spelare som är bra så är det direkt ajöss, precis om i alla andra filer, även om du har minst lika bra spelare (Med ajöss menar jag att jag lägger ned filen eftersom alla buggar börjar uppstå och spelglädjen försvinner, inte att jag åker ur ligan. Det har jag aldrig nå'nsin lyckats med i något FM).
Jag lyckades också gå upp till Premier League med West Bromwich, eftersom motståndarna sög rätt mycket. Men väl i Premier League är det ju kört direkt även om du som sagt har inskaffat bättre spelare än de flesta lagen i divisionen. Det är ungefär som att Elfsborg när de började satsa och vända hem Anders Svensson etc. skulle spela uselt och hamna på nedflyttningskval i allsvenskan. Lite den "realismen". Som vi vet vann Elfsborg istället SM-guld eftersom de hade grymma spelare. Så'nt som händer i verkligheten men inte i FM...

...när jag vann Spanska Ligan med Barca hade jag inte värvat en enda spelare mer än till ungdomslagen. Året efter köpte jag in ännu fler grymma spelare och behöll också truppen som vann året innan. Vad händer? Jo, det går naturligtvis sämre. Logik? Nej, det är ju FM. Vad är logik?


Bitter? Jag? Definitivt. Går det att vara något annat?


Och här försvann ytterligare några minuter av mitt liv. Bah.



Kommentarer

Kommentera bums här:

Edert namn:
Bli stammis?

Mail:

Bloggadress:

Kommentar:

Trackback